Każdy z nas ma inne preferencje smakowe. Coraz częściej decydujemy się na testowanie nowych smaków, w związku z czym na popularności zyskują dania inspirowane kuchnią europejską, a nawet światową. Jednak podczas imprez okolicznościowych na stołach zwykle znajdują się tradycyjne dania kuchni polskiej. Dzieje się tak, ponieważ każdy z nas zna je od dziecka oraz lubi i ceni. Właśnie dlatego chętnie po nie sięgamy i są one uniwersalnym rozwiązaniem podczas spotkań rodzinnych. Jakie są najlepsze dania kuchni polskiej?
Odwiedzając wiele restauracji, w menu możemy znaleźć kilka propozycji zup. Często znajduje się tam rosół, który jest jedną z najpopularniejszych polskich potraw i prawdopodobnie każdy z nas spożywał go podczas rodzinnych obiadów w dzieciństwie. Oprócz tego do najlepszych zup kuchni polskiej możemy zaliczyć również żurek, który jest przyrządzany na bazie mięsnego wywaru zagęszczonego kwasem chlebowym.
Ma on charakterystyczny kwaśny smak i spotykany jest na wielu stołach wielkanocnych. Oprócz tego żurek jest również niezwykle często zamawianą zupą w wielu polskich restauracjach. Do popularnych, a zarazem smacznych zup kuchni polskiej możemy zaliczyć również barszcz czerwony, zupę pomidorową czy zupę grzybową.
W wielu tradycyjnych polskich daniach króluje mięso. Wielu niedzielnym obiadom z rodziną towarzyszy oczywiście kotlet schabowy, który jest lubiany przez większość Polaków. Schab często serwowany jest również z kością. Odpowiednio przyrządzone mięso z dodatkiem puree ziemniaczanego i kapusty zasmażanej czy innej surówki jest daniem, które kojarzy się wielu osobom z polską kuchnią. Dużą popularnością cieszą się również dania regionalne, które dostępne są w niektórych regionach Polski. Mowa tutaj na przykład o dziczyźnie. Takie mięso często serwowane jest w formie gulaszu.
Mięsem, które jest najpopularniejsze w polskiej kuchni, jest wieprzowina, drób i wołowina, które mogą być przyrządzane na rozmaite sposoby. Z uwagi na dostęp do ryb słonowodnych i słodkowodnych na polskich stołach często goszczą równie dania, w których królują smażone albo pieczone ryby. Jeżeli natomiast chodzi o dania z kurczaka, jest to przede wszystkim kotlet de volaille, noga z kurczaka czy kurczak pieczony w całości, który wraz z dodatkami jest daniem, którym może najeść się cała rodzina.